Priporočila

DA BI SE IZOGNILI RAZNIM PROBLEMOM PRI UPORABI RAČUNALNIKA, VAM SVETUJEMO:

 • ne prezrite obvestila, ko vas spletni brskalnik ali antivirusni program opozori pred nevarno spletno stranjo
 • sumljive datoteke in programe pred odpiranjem preglejte z antivirusnim programom
 • prosite nekoga, da vas pouči o varni uporabi računalnika, če tega znanja nimate
 • ustvarjajte kopije pomembnih datotek na spominski ključek ali disk, ki je ločen od računalnika. Po narejeni varnostni kopiji, medij z kopiranimi datotekami odklopite iz računalnika. Pomembne datoteke priporočamo da imate na najmanj dveh različnih Lokacijah ki so fizično ločeni od računalnika. Cene zunanjih diskov niso tako visoka, da bi tvegali izgubo dragocenih dokumentov in slik.
 • imejte nameščen antivirusni program. Tudi brezplačen je vredu-boljše kot nič
 • ne zaupajte programom ki vam obljubljajo  hitrejše delovanje računalnika. Določeno programi res delujejo in so neškodljivi, vendar jih je vedno več takih ki bolj blokirajo računalnik kot pa pomagajo. Njihov cilj je zaslužiti, ne pa očistiti vaš računalnik nepotrebne nesnage. Pred inštalacijo programa preverite na internetu, kaj drugi uporabniki menijo o programu.
 • če se le da, za plačilo preko interneta uporabite paypal
 • preden naročite kaj iz tuje spletne strani, vam priporočamo, da plačate s plačilnim sistemom paypal. Tako prodajalec ne dobi podatkov Vaše kreditne kartice. Vredu je tudi predplačniška VISA ali predplačinška MASTERCARD kartica, katera ni direktno vezana na vaš osebni transakcijski račun, ampak je na njej samo toliko denarja kot ga nanjo sami položite. Podobno kot predplačniški mobilni paket-ne morete porabiti več kot ste naložili na kartico. Zanimivo pri teh karticah je, da jo lahko pridobite na banki, čeprav niste njen komitent.  Stroški so zaradi tega malo večji, vendar lahko med karticami izbirate. Recimo, določene banke imajo predplačniško VISA kartico, nekatere banke pa predplačnišk MASTERCARD kartico.
 • Preden naročite kaj iz spletne strani, ki vam ni poznana, jo preverite na internetu, če je bila slučajno napisana kakšna negativna izkušnja. Če spletna stran ne pošilja izdelkov kljub plačilom, ali kako drugače goljufa kupce, se ponavadi ljudje takoj o tem razpišejo na internetu. Ponavadi smo taki, da negativno izkušnjo takoj delimo z ostalimi, dobre pa ne.
 • poskrbite, da boste računalnik ugašali pravilno
 • če dobite navidezno pristno sporočilo od banke, paypal-a ali drugi storitvene organizacije, kjer se hranijo vaši bančni podatki ali drugi zaupni/kočljivi podatki in od vas želijo posredovanje uporabniškega imena in gesla, se raje prej pozanimajte, ali je sporočilo res od pošiljatelja, za katerega se le-ta izdaja. 
 • Za vse tehnične predmete shranjujte račun in garancijski list. Današnja tehnika se kaj rada prehitro pokvari. Marsikdo ne ve, da imajo vse tehnične stvari po zakonu najmanj eno leto garancije. Če zraven predmeta ne dobite garancijskega lista še ne pomeni da predmet nima garancije. 
 • pred navidezno ugodnimi ponudbami, se prej prepričajte, če je ponudba res ugodna kot zagotavljajo. Pred podpisom pogodbe se raje posvetujte z drugo osebo. To vas ne stane nič.
 • upoštevajte, da se pri ponovni namestitvi pobrišejo vsi podatki (programi, digitalna potrdila, slike, itd…) Za to priporočamo, da imate narejene vse varnostne kopije podatkov, ki jih ne želite izgubiti. Kopija naj bo narejena na mediju, ki je ločen od računalnikovega diska.
 • če uporabljate računalnik od nekoga drugega, priporočamo, da uporabljate način brez beleženja zgodovine. Tako se v brskalniku ne bo shranjevala zgodovina vaših ogledov strani. Če način brez beleženja zgodovine ni mogoč, bodite pozorni, da ne boste shranjevali gesel in drugih podatkov v brskalniku. Po uporabi brskalnika, pobrišite celotno zgodovino za tisti čas, ko ste uporabljali računalnik.
 • rabljena računalniška oprema in računalniki  so mamljivi zaradi njihove nizke cene, ampak pozor: na zunaj so vsi podobni, notranjost pa je zelo pomembna. Če ste malo neizkušeni, boste takoj kupili nekaj, kar je že malo preveč zastarelo. Avtomobil star 20 let bo še vedno lepo vozil če je bil lepo vzdrževan, preveč star rabljen računalnik pa kljub vzdrževanju ne bo delal več isto, kot takrat ko je bil nov. Pri samo pisarniški uporabi-uporaba word, excel itd… načeloma ni problema. Zatakne se, ko želi nekdo rabljenemu računalniku brskati po internetu ali gledati filme v visoki ločljivosti ali pa uporabljati več aplikacij naenkrat.
 • nakup preko interneta je ugoden, vendar imajo stvari v fizični trgovini svojo prednost-imate prodajalca ki vam lahko svetuje pri nakupu tehnične opreme in seveda kompatibilnosti. Ampak kljub temu priporočamo, da pridete že v trgovino pripravljeni in informirani. Doma razmislite (recimo računalnik), za kaj boste stvar uporabljali, ali potrebujete prenosno napravo ali pa bo naprava vedno na istemu mestu. Ne sme pa se tudi spregledati, kakšne priključke mora imeti vaš računalnik. 
 • če kupujete nov računalnik, vam toplo priporočamo: nikar ne kupite tistega najcenejšega. Poleg tega, se prej pozanimajte pri strokovnjaku, ki se spozna na računalnike, kateri nakup bi bil boljši. Dva podobna računalnika imata lahko bistveno razliko v konfiguraciji. Za to se vam včasih splača dati 30 € več za računalnik. 
 • vso računalniško dokumentacijo (licence, mediji s programsko opremo in kodo, gesla za wifi itd…) hranite na znanem mestu. Tako boste v primeru servisnih storitev prihranili čas.

Ne odgovarjamo za kakeršnokoli škodo, ki bi jo nekdo utrpel zaradi upoštevanja teh nasvetov. Prosimo vas, da se o resničnosti informacij prej posvetujete z drugim strokovnjakom.